Wie ben ik?
Ik ben zelf begonnen met trainen aan het einde van mijn middelbare school periode, toen ik een jaar of 17/18 was. De insteek van het trainen was voornamelijk om minder onzeker over mijn eigen lichaam te worden en om, door te trainen, het gevecht met mijn overgewicht aan te gaan. Natuurlijk hing daar ook de gedachte aan gekoppeld dat ik zo meer aandacht van de meiden zou krijgen, maar dat was een verkeerde motivatie.
Ik had me voorgenomen om een deadline te stellen, die ik vorm gaf door mee te gaan doen aan een bodybuilding-wedstrijd. Hierdoor ben ik van 125 kilo overgewicht naar 93 kilo gegaan, waarbij de compositie van spier-vet ratio positief is veranderd. Na dit proces wilde ik meer de diepte in duiken door vaker de ‘’waarom’’-vraag te stellen bij iedere aanbeveling die werd gemaakt betreffende voeding, training en mindset. Toen kwam er een groot besef van hoe weinig je eigenlijk weet wanneer er meer complexiteit bij komt kijken (Dunning Kruger-effect). Dit zorgde voor zo’n enorme drive om kennis te vergaren, wat in eerste instantie was bedoeld om mijn eigen succes in training te maximaliseren.
Ik heb toen de overstap gemaakt richting wat meer objectieve trainingsdoelen en ben begonnen met de ‘grote compound-oefeningen’ (Squat, Deadlift en Bench). Dit, met de veronderstelling dat wanneer ik wist welke transitie ik in de krachtsport wilde maken, dit een goede vertaling zou geven naar de sport in kwestie. Uiteindelijk kwam ik erachter dat er in de sport van Strongman ook een -105 kilo klasse was. Ik ben in de eerste specifieke trainingsperiode ontzettend tegen mezelf aangelopen, omdat ik overschatte hoeveel de statische kracht zou helpen tijdens het aanleren van nieuwe, destijds ongewone, skills. De sport greep mij enorm omdat het vereist dat je een allround atleet bent waarbij je statisch sterk bent, maar waarvoor je ook een goede conditie én ijzersterke mentale wilskracht nodig hebt.
Deze sport zorgt voor een behoefte van het bevredigen van verschillende kwaliteiten (kracht / conditie / explosiviteit), wat het coaching-aspect hiervan ontzettend uitdagend maakt en leuk! Iedere atleet heeft andere behoeftes binnen dit spectrum en daarbuiten is elke wedstrijd anders, waardoor de trainingsbehoefte ook varieert. Je zult dus begrijpen dat het samenwerken met een coach op basis van maatwerk cruciaal is omdat het binnen JOUW specifieke context moet passen. Om binnen jouw framework als atleet het maximale eruit te halen, of het nou gaat om de off-season periode of de periode tijdens de voorbereiding van een wedstrijd, dát is waarin ik ben gespecialiseerd.